Ahşabın suyu emen bir yapıya sahip olduğu bilinir. Ancak işin teknik boyutuna baktığımız zaman ise bu emme 3 şekilde olur. Bunlardan ilki ahşap üzerindeki hücrelerin boşluğudur. Hücre boşluğunda buharlaşan sıvı hücre duvarlarından moleküler difüzyona uğrar. Ahşap nem içerir içinde biriken su kütlesi su içermemiş olan ahşap kütlesi ile arasındaki ilişki anlamına gelecektir. Mesela bunu şu şekilde örnekleyebiliriz. 50 kg’lık su içeren 100 kg’lık bir ahşap parçasının nem oranı % 100’dür. Yeni biçilmiş olan bir ahşabı düşünürsek nem yüzdesinin 40–200 olduğunu söyleyebiliriz. Normal bir ahşabın nem oranı havanın bağıl nemine bağlı olacak şekilde ağırlığın % 8 ile % 25’i arasında değişecektir.
Ahşabın içerisindeki nem, ahşabın neminin sabit kaldığı, hava sıcaklığı ve buna bağlı neme karşılık gelecek bir durumdur. Önce kurutulan bir ahşap birkaç hafta içerisinde istenilen nem içeriğine ulaşabilir. Hücre damarlarında doyma noktası vardır. Dolayısıyla hücre duvarları suya doyduğunda ise ahşapta nem oranı da sabitlenmiş olur. Ahşaptaki nem oranı düşmeye başladıkça ahşapta büzülmeye başlar. Ahşabın ıslanırken ise bir doyma süresi vardır. İhtiyacı olan genleşme noktasına geldiğinde ise bu son bulur. Ahşapta meydana gelen bu nemi emme ve bırakma hali ahşabın yapısal bir özelliği olarak kabul edilmiştir. Mesela burada inşaatta kullanılacak olan inşaatlık kereste nem hareketini dengeleyecek biçimde ahşap tabanlı termal izolasyon kullanılabilir.
Ahşaptaki yaş halkaların yarıçapı ve teğeti yönünde ve damar yönünde olacak şekilde büzüler ve genişler. Bu duruma eşyönsüzlük denilmektedir. Islak olan bir ahşap kurumaya başlarken aynı zamanda büzülecektir.
Ahşap ne kadar büyük olursa yoğunluğu da o derece artacak dolayısıyla meydana gelen büzülme ve genişleme de artmış olacaktır. Ahşap kururken dayanıklılığı da artırılmış olur. Mesela yaş olan bir ahşap % 12–15 arasında bir dayanıklılığa sahipken bu oran ahşap kurumaya başladıkça iki katına çıkmaya başlayacaktır. İnşaatlarda kuru olan kerestenin kullanılmasının en önemli nedenlerinin başında da b özelliği gelmektedir.