Bahçe dekorasyonunda kullanılan bahçe çiti bahçenin sınırlarını belirlemek amacı ile kullanılan dekoratif tasarımlar arasında yer almaktadır. Bahçelere şık bir görünüm kazandıran bahçe çitlerinde en fazla tercih edilen malzeme muhakkak ki ahşaptır. Ahşabın doğa ile uyum sağlama özelliğinin olması ve dayanıklı yapıya sahip olması nedeniyle bahçe çitlerinde başarılı ve gösterişli tasarımlar elde edilmektedir.
Bahçe ayırıcı olarak ve sınır belirlemek amacıyla kullanılan bahçe çitlerinde ahşaptan farklı olarak birçok malzemeye yer verilmektedir. Ahşap, metal, tel ve taş malzemeler bahçe çitleri tasarımında kullanılan diğer malzemelerdendir.
Bahçe çiti yapmak isteyenler öncelikle nasıl bir bahçe çitine ihtiyaç duyduklarını belirlemeleri gerekmektedir. Bahçe çitinin yapılacağı bahçenin yapısı ve hangi tarzda dekore edildiği bu anlamda yön verici unsurdur. Bahçe çitini kullanacağınız mekânda eğer dışarıdan gelebilecek etkiler bahçe çitinin hangi malzemeden yapılması gerektiği hakkında karar vermenizde yardımcı olacaktır. Örneğin kırsal bir alanda yer alan bir bahçeniz var ise hayvan ve benzeri varlıkların saldırılarına maruz kalabilecek olan bir bahçe çitinin bulundurması gereken özellikler iyice düşünülmeli ve bu doğrultuda karar verilmelidir. Bahçe içinde yer alan evin yapısı ile bahçe çiti birbirini bütünleyecek şekilde tasarlanmasına özen gösterilmelidir. Ancak bu şekilde şık ve gösterişli bir görünüm sağlanabilmektedir. Bahçe çitleri tasarlandığı malzemenin türüne göre ışığın girişine izin verme konusunda farklılık göstereceğinden bu konuda nasıl bir bahçe çiti istediğinizi önceden belirlemeniz gerekmektedir. Işığın bahçenize girmesini istemiyorsanız kapalı bahçe çitleri bu anlamda tercih edeceğiniz bir tür olmaktadır. Bahçe tasarımında kullanılacak olan tel çitler hızlı bir şekilde monte edilebilmeleri ve az bir maliyetle kurulabildiklerinden dolayı tercih konusu olmaktadır. Bunun yanında taş dolu sepetler bahçe ayırma yöntemleri arasında popüler olan bir tür olmuştur. Birçok insanda bahçe ayırma yöntemi olarak bitkilerden oluşan çitleri kullanmaktadırlar. Fakat bu tür bahçe ayırma yöntemi bahçeleri sağlıklı olarak korumakta yetersiz kalmaktadır.
Ahşap bahçe çitlerinin tasarımında birçok farklı ağaçtan üretilen ahşap malzeme kullanılmaktadır. Ahşap bahçe çitleri çok farklı ağaç kullanarak tasarlanmaktadır. Bu anlamda kullanılan malzemenin kalitesi fiyatı belirleyen temel etken olarak bilinmektedir. Bunun dışında ahşap bahçe çitinin kullanılmak istendiği alanın ölçüsü de maliyetini etkileyen bir unsurdur.
Ahşap bahçe çiti tasarımında ilk olarak çitin kurulmak istendiği alan belirlenip düz bir alan ayarlanmalıdır. Eşit aralıklar ile eşit boyda çitler bahçenin etrafında düzgün bir şekilde konum alabilmesi için aradaki mesafenin eşit olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Düz bir şekilde bahçe çiti oluşturabilmek için çitler arasında bulunmasını istediğiniz mesafe kadar ölçü alıp bu alanlara işaret koymanız işinizi daha kolay hale getirecektir. Bahçe çitini oluşturmak için doğru malzemeyi doğru ölçüler ile kullanmanız estetik açısından büyük önem arz etmektedir.
Bahçe çiti tasarımında mahremiyet konusunda fayda sağlamak isteyenler bahçenin dışarıdan görünmesini engelleyecek ölçüde çift dikey tahtalar kullanılmaktadır. Bu şekilde hem mahremiyet açısından doğru bir tercih yapılmış olur hem de rüzgârın olumsuz etkilerinden bahçenizi korumuş olacaksınız. Bahçe çitleri için kullanılacak olan malzemelerin ebatları da birbiriyle orantılı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Ahşap bahçe çiti yapımında tahtaların aralıklarının eşit olması görünüm ve uyum açısından çok önemlidir. Bahçe çitinin sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olabilmesi için doğru şekilde desteklenmesi gerekir. Bahçe çitinde yer alan dikey tahtaları birbirine sabitlenebilmesi ve bağlantılarla konumlandırılması gerekir. Böylelikle uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz şık bir bahçe çitine sahip olacaksınız.
Ahşap bahçe çitinin tasarımında ihtiyaç duyulacak olan tahtaların sayısı iyi bir şekilde belirlenip kaç tahtaya ihtiyaç duyulacağı önceden belirlenmelidir. Bu sayıyı belirlerken olağan dışı bir kullanım gerekeceğini ve fire verileceğini de hesaba katarak ihtiyatlı davranılmalıdır.