Ahşap Özellikleri Nelerdir?
Anatomisi, iklim, toprak durumu, orman sıkılığı, güneş, ahşap kusurları, ahşap hastalıkları gibi unsurlar ahşabın teknik özelliklerini etkiler.
Ahşabın fiziksel özellikleri;
Nem
Birim hacim ağırlığı
Sıcaklık genleşmesi
Elektrik iletkenliği,
Dayanıklılığı,
Nem
Ağaç hücrelerinin içerisinde bol miktarda bulunmakta olan su üç farklı biçimde bulunur.
Emme su; selüloz suya karşı oldukça istekli maddedir. Çok iyi emme özelliğine sahip olup ahşabın şişmesine neden olur. Emme su oranı %28 ile 30 arasınadır.
Yapısal su; kimyasal yapısında bulunan sudur. Kurutma işlemleri değişmemektedir.
Serbest su; hücre içerisinde ve hücre aralarında bulunan sudur. Islak odun ve tahtalardaki ıslaklık hissi bu suyun fazlalığıdır.
Ahşapların fiziksel özelliği nemin oranıyla etkilenmektedir. Ahşap kuruduğu zaman hacim kaybı yaşar ve büzülmeler meydana gelir. Dayanma ve sertliği artar. Fakat enerji tutma kapasitesinde azalmalar oluşur. Ahşabın özellikleri %12 ve 15 arasındaki nem durumu esnasında belirlenir.
ilginizi çekebilir : Ahşap Çeşitleri Nelerdir?
Örnek verecek olursak; suyla temas eden ahşap %200 yeni kesilen iğne yapraklı bir ağaç % 120 ile 60, kuru olan ahşap %25 ile 15, suni kurutma yöntemiyle kurutulan ahşap %12 rutubetlidir. Ahşapların bulundukları ortamın rutubetini almasından ötürü, tam olarak kuru % 0 halde olmasının olağanlığı mümkün değildir. Belirli bir değerden daha sonra sabit kalan su miktarı en çok %30’dur. Bu sebepten ötürü ahşap bünyesindeki suyla selüloz dokusu ve bağları şişler. Eksilmeyle büzülür ve bu sebepten ötürü bazı çatlaklıklar oluşur. Bu deformasyonlar genel olarak ahşabın teğet geçtiği yönde geniş yapraklarda iğne yapraklı çeşitlere nazaran daha çok olur. Bunun dışında rutubet artışı ahşabın mekanik mukavemetinde düşürücü bir rol üstlenir.
Birim hacim ağırlık; ahşabın BHA’lığı ve nem birbirine bağlı haldedir. %15 neme karşı olan bir hacim ağırlığı ağaç türüne göre 0,1t/m3 ile 1.5t/m3 arasında değişmektedir. BHA yüksek olan ahşapların mekanik özellikleri oldukça yüksektir. Fakat bunun işlenmesi ve çalışması oldukça zordur. Mantar ve böcek gibi varlıklara karşı oldukça dayanıklıdır. BHA’sı düşük olan ahşapların mekanik dayanımı oldukça düşüktür ve işçiliği basittir. Sıcaklık genleşme durumu, sıcaklıkla hacmi genişleyen ahşap, soğumayla hacmi azalmaktadır.
ilginizi çekebilir : ahşap çardak modelleri
Isı iletkenliği; ahşap hücreli yapıları ve yapıların esasını tasarlayan maddelerin selüloz olmasından ötürü, ısı yönünden oldukça kötü bir iletkendir. Bölme ve kaplama malzemesidir. Elektrik iletkenliği, nem derecesi yükseltilmesine bağlı bir şekilde iletkenlik hızlı bir şekilde artmaktadır. Kuru ahşap alçak gerilim ve izolasyon malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Dayanıklılık; ahşabın dayanıklılığı koruyucu işlemlere bağlı olmadan dış etkenlere dayanır. Yapısındaki doğal antiseptik maddeler sebebiyle; kestane, çam, meşe, gürgen dayanıklıdır. Kayın, çınar, kavak söğüt, ıhlamur gibi ağaçlar ise daha az dayanıklıdır.
Sertlik; yoğunluğun artmasına bağlı olarak sertlik artar. Lif dik doğrultuda sertlik çoktur. İlkb1ahar odunu, yaz odunundan; dış odun, iç odundan daha yumuşaktır. Rutubet azalınca sertlik yükselir. Yine de rutubet daha yumuşak ağaçlarda sertliğin, çoğaltır ve sert ağaçlarda azaltmaktadır.
ilginizi çekebilir : ahşap kamelya
Renk ve parlaklık; ağaç renkleri, iç odun ve dış odunda değişmeler gösterir. Fakat bazı ağaçlar kuruduktan hemen sonra renk değiştirir. Renkler ağaçtan ağaca ve ağaçların içlerinde bile değişimler göstermektedir. Parlaklık ahşap yüzeyin ışığı yansıtmasına bağlıdır. İç odun, dış odundan ve diğer bölümlerden daha parlaktır. Kokusu; koku salgı maddelerinin oranıyla cinsine bağlıdır ve zaman geçtikçe azalabilir. Mantarlar ise kokuya sebep olurlar.
Sizlere bu yazımızda ahşabın fiziksel ve diğer tüm özelliklerinden bahsetmeye çalıştık. Daha fazla bilgi alabilmek için blog sayfamıza göz atabilirsiniz. Ayrıca ürün ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.
daha fazlası için : https://www.gunsoy.com.tr/