Ahşap Ürünlerinizi Su Yalıtımıyla Koruyun!
www.gunsoy.com.tr blog :
Ahşap ürünlerin uzun süreli kullanılabilmesi için dayanıklı olması gerekir. Üretim aşamasında her ne kadar kaliteli malzeme kullanılsa da ahşap, suya karşı dayanıklı bir malzeme olmadığından işlem görmediği takdirde mutlaka hasar görür. Su ile temasa geçen ahşaplarda zamanla küf, yosun ve çatlama sorunları boy gösterir.Suyun, ahşabın en büyük düşmanı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uzun süreli kullanım için su yalıtımına sahip olması gerektiği açıkça görülüyor.
Ahşap bir ürünün su yalıtımına sahip olup olmadığını anlamak oldukça kolaydır. İşlenmemiş bir ahşap zaten suya karşı yalıtımlı değildir. İşlem görmüş bir ahşabın, suya karşı yalıtımını koruyup korumadığını anlamak içinse yöntem basittir. Ahşap üzerine serpilen su kabarcık halinde yüzeyde kalıyorsa ürün suya karşı yalıtımlıdır. Tam tersi su yüzeyde yayılarak içine işliyor ise yalıtım özelliğini kaybetmiş demektir.
İlginizi Çekebilir : veranda modelleri
Su Yalıtımında Kullanılan Malzemeler
Bir çok kişi ahşap ürünlerini yalıtımlı hale getirmek için yüksek meblağlar ödese de aslında düşük maliyet ile bu işi tamamlamak mümkündür. Gerekli malzemelerin temin edilmesi ile birlikte kısa işlem sonucu, su yalıtımına sahip, uzun ömürlü ahşaplara sahip olunabilir.
Epoksi Reçine: Reçine ve sertleştirici kür olmak üzere 2 ana bölümden oluşmakta olan malzeme, solventbazlı ürünler arasında en çok kullanılanlardandır. Hızlı sertleşen bir üründür. Bu nedenle büyük zeminlere uygulamada tercih edilmez. Bu ürünü kullanırken verimli sonuç elde edilebilmesi için hızlı hareket etmek gerekir. Uzun süreli koruma sağladığı için genellikle tekrarı gerekmez.
Tung Yağı: Eski zamanlarda, su yalıtımı için kullanılan keten tohumu yağının yerini son dönemlerde tung yağı almıştır. Tohumdan elde edilen bu yağ, su yalıtımı sağlasa da uzun süreli bir kullanım sunmaz, 6 ayda 1 tekrarlanması gerekir.
Vernik: Ülkemizde kullanılan en yaygın su yalıtım malzemesidir. 2 yıla kadar koruma sağlayan malzeme, ahşapta parlaklık sevmeyenler tarafından tercih edilmez.
Tüm su yalıtım malzemeleri göz önüne alınarak bir seçim yapılırken, toksik içermeyen malzeme olması oldukça önemlidir. Doğa, insan ve hayvanlar için büyük zararı bulunan toksik içerikli malzemelerin kullanımının minimum düzeyde kullanılması gelecek nesiller için gerekli bir detaydır.
Su Yalıtımı Uygulama
Su yalıtımı uygulanmadan önce, uygulama yapılacak ahşabın temizlenmiş olması gerekir. Verimli bir sonuç elde edebilmek için zımpara yardımı ile yüzey, temizlenerek, boya ve kaplama artıklarından arındırılabilir.
Temizlenmiş yüzeye yalıtımın nasıl uygulanacağı tamamen kullanılacak olan malzeme ile ilgilidir. Doğal bir malzeme olan tung yağı uygulaması en iyi el ile sonuç verir. El sıcaklığı ile yağ ahşabın derinliklerine işleyerek daha sağlam bir yalıtım sağlar. El uygulaması yapmak istemeyen kişiler herhangi bir bez de kullanabilir. Bunun dışında bazı malzemeler püskürtücü ya da fırça yardımı ile uygulanabilir. Toksik içeren malzemelerin ten ile temasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Uygulama yapılacak ahşap malzemenin kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Uygulama sıklığı su yalıtım malzemesinin ve ahşabın yapısına göre değişir. Yumuşak ağaçtan elde edilen ahşap, yalıtım malzemesini emeceği için birkaç kat uygulama gerekebilir.