Farklı kültürdeki farklı topluluklar dünyanın farklı bölgelerinde kendi zevk ve yaşayışlarını yansıdan çok sayıda mobilya tasarlamışlardır. Teknolojinin de etkisiyle çok uzak bölgelere ulaşım kolaylığının oluşması sayesinde birçok kültür etkileşim halinde olmuştur. Yani dünyanın bir ucunda tasarlanan mobilyadan herkes haberdar olup insanlar bu mobilyaları kendi yaşam alanlarında kullanmaya başlamışlardır. Bu sayede kültürler arası farklılıklar da zamanla azalıp kaybolmaya başlamıştır. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar dünyanın neresinde olursa olsun aynı şeylere ihtiyaç duyarlar. Nüfus yoğunluğunun etkisiyle kişi başına düşen alan da zamanla azalış görülmektedir. Aynı zamanda çağın en yaygın etkisi olarak kişilerde yalnızlaşma isteği gelmektedir. Bu nedenle o köklü ve geniş ailelerin yerini küçük aileler almaktadır. Hatta gençler artık aileleriyle değil yalnız yaşamayı tercih etmektedir. Ekonomik yetersizliklerden dolayı daha geniş bir ev temin edemeyen kişiler için metre kare olarak daha dar bir alanda yaşamaktadır. İşte bu noktada kişilerin ferah bir evde yaşama isteği ön plana çıkmaktadır. Daha fonksiyonel, ergonomik ve yer kaplamayan mobilya ihtiyacı iç dekorasyonda yeni adımlar atmayı ve yeni tasarımlar yapmayı gerekli kılmıştır. İç mekânlarda yer kısıtlamasından dolayı gerek kişisel ürünlerde gerekse ortak kullanılacak mobilyalarda esneklik ve fonksiyonel olma özelliği arayışına gidilmiştir. Aynı zamanda iç mekânlarda kullanılacak olan mobilyalardan esnek olma ve fonksiyonel olma dışında göze hitap edecek özellikler de aranmaktadır. Yani dar alana sahip iç mekân dekorasyonunda estetiğe de önem verilmektedir. Çok farklı tarz ve zevke cevap verebilecek olan aynı zamanda yer kaplamayan mobilyalar tasarlanmaktadır.
Dar mekânlar için kullanılacak olan mobilyalar ihtiyacı karşılayacak özelliğe sahip olup başka amaç içinde kullanılabilen fonksiyonel ürünler tercih edilmektedir. Örneğin mutfak veya salonda kullanılacak olan yemek masaları buna verilecek örneklerden sadece birisidir. 4 ya da 5 kişilik bir çekirdek aile için küçük bir masa yeterli olurken misafir ağırlanmak istendiğinde bu masa yetersiz kalacaktır. Bu nedenle büyüyebilen masalar hem günlük yaşantıda ailenin ihtiyacını karşılayabildiği gibi kalabalık misafir ağırlanacağı zaman en güzel şekilde ihtiyacı karşılamaya yetecektir. Buna benzer olarak çok küçük olan çocuk odaları için tasarlanan çocuk odaları ihtiyaca en güzel şekilde cevap vermektedir.
Yaşam alanlarının dar olması durumunda kişilerin hareket etmesi için yeterli alan bulunmamaktadır. Yani dar olan iç mekânlardaki en önemli detay bu dar olan alanı mümkün olduğunca ferah ve nefes alınabilir hale getirmektir. Bunu başarabilmek için yaşam alanlarında kullanılacak olan doğru mobilya tercihini yapabilmek gerekir. Örneğin kullanılmadığı zaman ortada görülmeyen sehpalar bir birinin içerisinde saklanarak muhafaza edilecek olan mobilyalar bu anlamda kişiye çok büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca sadece ihtiyaç halinde çıkarıp iş bitiminden sonra ortadan kaldırılabilir özellikte olmaları yönüyle dar mekânlarda sık sık tercih edilen ürünlerdir.
Mekânın daha geniş ve ferah bir hal alabilmesi için mümkün olduğunca yer kaplamayan ve işlev bakımından kişiye sağlayacağı yarar bir mobilyadan beklenen en önemli unsurdur. Örneğin orta sehpa tek başına işlev olarak kişinin ihtiyacına cevap verirken kalabalık misafir ağırlamada ihtiyaca cevap veremeyip yetersiz kalacaktır. İç içe geçmiş şekilde tasarlanan sehpalar gün geçtikçe daha farklı model renk ve türde karşımıza çıkmaktadır. Bu zigon sehpalar iç içe geçmiş şekilde tasarlandığı için dar bir iç mekânda alanın geniş görünmesine katkı sağladığı gibi ihtiyaç halinde kullanılması yönüyle de işlevsellik göstermektedir.