Şehir hayatından uzakta yaşamak isteyen, doğadan uzakta olan kişiler, toprak ve yeşile olan hasretlerini sürekli olarak dile getirirler. Yaşamış olduğumuz betonarme yapıların iç mekânlarıyla bahçe ve peyzaj bölümlerinin kış bahçeleri gibi mekânlar ile birleştirilmesi gereksinimi bireylerin her mevsim doğaya yakınlaşma istekleri sonucunda ortaya çıkar. Kış bahçelerinin türleri, kullanım amaçları, tasarımları ve tasarımı esnasında dikkat edilmesi gereken durumlarla alakalı bilgileri sizler için bir araya topladık. Kış bahçesi nasıl yapılmalıdır? Sorusuna cevaben sizlere bu yazımızda birtakım bilgiler vereceğiz.
Kış bahçesi, bahçe ortamının ve hissin soğuk veya açık havada oturmak için uygun olmayan hava şartlarında yaşamak için farklı teknik ve malzemelerle inşa edilmiş kapalı ve saydam olan mekânlardır. Kış bahçelerinin temel yapım amacı bitki yetiştirmekten farklı, iç ortam koşulları ve sıcaklığını içerde tutup, dış mekânda bulunma hissinin oluşturulmasıdır. Korunaklı olan bahçeler diye de tanımlanabilir. Kış bahçeleri; güneş odası, sera, limonluk, camekân gibi isimlerle de anılır.
Kış bahçesinin oluşturulmasında kullanılan ışığı geçiren saydam olan çatı ve duvarlar sayesinde doğal ışığın iç mekâna girilmesi sağlanır. Böylelikle doğal ışığın hem psikolojik hem de fizyolojik yararlarından faydalanma şansı doğar. Güneş ışığı insanlar ve bitkiler için bu yüzden oldukça değerlidir.
ilginizi çekebilir : ahşap kamelya modelleri
Kış bahçesi kullanım amacı ve esnekliğine bağlı bir şekilde farklı yapılarda ve şekillerde, farklı malzemeler ve hedeflerle tasarlanabilir ve uygulanabilir. Kış bahçelerinin bu farklılaşması, mekânlara göre değişir. Bunun dışında tasarlanırken de kış bahçelerinin yapısı dışında kurgulanacağı mekâna göre düzenleme gereksinimi doğar.
1. Kış Bahçesi yaşama ve dinlenme mekânı olarak kullanılabilir
2. Banyo, yatma mekânı olarak kullanılabilir.
3. Çalışma odası olarak kullanılabilir.
4. Mutfak olarak tercih edilebilir.
5. Yüzme havuzu olarak kullanılabilir.
ilginizi çekebilir : Ahşap Evler Neden Tercih Edilmelidir?
Kış bahçeleri yapılarla birlikte ya da ayrı olarak inşa edilebilir. Konum bakımından oldukça farklı yerlerde ya da farklı bölümlerde kullanılabilmektedir. Yapıların güneydoğu, kuzey, batı cephelerinde yer alması gibi, yapıların girişlerinde yapılardaki düz çatının üzerinde, yapı da bir mekân kurgusu içerisinde açık teraslarda ya da balkonlarda, bahçe içerisinde yapıdan aynı biçimde konumlandırılabilir.
Kış bahçesi tasarımları için yer seçerken birçok etkenin göz önünde bulundurulması gerekir. Bunlar;
Işık alma seviyesi,
Kış bahçelerinin kullanılabilir halde olması,
Estetik bir görüntüye sahip olabilmesi,
Dış hava dengesinin sağlanabilmesi,
Isı kaybının düzenlenebilmesi,
Yapıların aydınlatılması,
Gibi birçok etkenden söz edilebilir. Bunun dışında yer seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise kış bahçelerinin soğuk hava koşullarından etkilenmeyen ve sert rüzgârlardan korunabilen konumda yer almasıdır.
Yapıların dışında ve yapılardan ayrık olarak konumlandırılmış kış bahçeleri zorunluluk hallerinden ve çok özel durumlarda yapılmaktadır. Yapıdan ayrı olarak konumlandırılan kış bahçeleri yapı içinde ya da yapı bitişinde yapılan mekânlar kadar kullanışlı ve avantajlı değildir. Bu yüzden yapıdan ayrık şekilde konumlandırılmış bahçede kış bahçeleri, yapıların ısınmasına ve aydınlanmasına herhangi bir biçimde fayda sağlamaz. Özellikle soğuk kış iklimlerinin bulunduğu bölgelerde kış bahçelerinin yapı dışında bağımsız bir şekilde yapmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca mekânların ayrı yapılması maliyetin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu olumsuzluklara rağmen yapılmış kış bahçeleri, yüzme havuzu gibi özellikler mekânların düzenlenmesinde kolaylıklar sağlamaktadır.
Yapıların içerisine de sıklıkla kış bahçesi yapılmaktadır. Yapıların içerisinde gerekse yaşama mekânlarında, gerekse balkonlarda ve çatı aralarında kış bahçelerine bağımsız mekânlar ayrılabilir.
ilginizi çekebilir : Kış Bahçesi