Ahşap Kullanımının Doğaya Etkileri

Ahşap Kullanımının Doğaya Etkileri

Bu zamana kadar yaptığımız pek çok açıklamada ahşabın yaşamımız içerisinde fiziksel ve psikolojik olarak sağladığı faydalardan bahsettik. Örneğin ahşap insanın duygusal durumu içerisinde kendisini ifade edebilmesinde iyileşme sağlayabiliyor, kan basıncınızı düzenliyor, stresinizi azaltıyor ve nem dengesini sağlıyor olarak altını çizdik.  Ancak ahşabın sağlığımızın faydasının yanı sıra sürdürülebilir kaynak olmasından dolayı da oldukça faydalıdır. Ahşabın kullanım alanının geniş olmasının yanı sıra aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede de en büyük yardımcılar arasındadır. Bu özelliğini daha geniş bir şekilde ele aldığımız zaman şu şekilde belirtebiliriz.

Ahşabın insan sağlığına etkilerinin yan ısıra doğa üzerinde de ciddi bir etkisi vardır. Eğer ki ormanlar olmamış olsaydı bu durumda aldığımız oksijenden dahi yoksun olacaktık. Bunun için ahşabı sadece bir ağaç, kütük ya da odun parçası olarak değerlendirmemek gerekiyor.

Ahşabın bu özelliklerinin yanı sıra kullanım alanlarından bir tanesi de inşaat alanlarıdır. İnşatlık kereste olarak kullanılan ahşabın dayanıklı olması kullanımının bu alanda etkinliğini artırmıştır. İnşaatlarda ahşabı kereste haliyle kullanırken çatıdan temele, kalıptan iskeleye kadar pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Hatta iskelenin dışında aynı zamanda dekoratif olarak da kullanabiliriz.

Ahşabın Dayanıklılığı

Ahşap Kullanımının Doğaya Etkileri
Ahşap Kullanımının Doğaya Etkileri

Ahşap hem evler hem de ticari binalar için dayanıklı bir malzemedir. Düzgün bakım yapıldığında yüzlerce yıl sürebilir. Modern ahşap koruyucuları doğal dayanıklılığı arttırır.

Odun binlerce yıldır kullanılmaktadır ve ısıya, dona, korozyona ve kirlenmeye karşı dayanıklıdır. Kontrol edilmesi gereken tek faktör, hava koşullarına maruz kalmaktır.

Çürüme ve termitler ile ilgili problemler genellikle ahşabı neme ve güneş ışığına maruz bırakan inşaat detaylarına ya da uygun olmayan ahşap şartnamelere gösterilen dikkatsizlikten kaynaklanır.

Bunu başarmak için yayılımın sadece azaltılması yetmeyecektir, carbonu absorbe eden ve depolayan ortamların da artırılması gerekmektedir. Fotosentez ile ağaçlar havadan karbonu temizler ve onu depolar. Daha fazla ağaç dikmek daha fazla karbonun absorbe edilmesi demektir. Yaşlı ağaçlar bilinçli bir şekilde hasat edilip yerine yenileri dikildiğinde karbon absorbe edilme süreci aksamadan ve aynı güçlü şekliyle devam edecektir.

Ahşap Döngüsü

Bir ahşabın döngüsünün değerlendirilmesi o ahşabın nereden geldiği ve nasıl üretilmiş olduğu ile ilgilidir. Kullanım süresi dolduğunda bile ahşabın tekrar yok edilmesi ya da kullanılması hesaplanarak hareket edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button