Kereste Nasıl Hazırlanır?

Bir kerestenin hazırlanması kerestenin elde edilmiş olduğu yere göre değişiklik gösterecektir. Ağaçların kesimi sırasında ya balta ya da makineler kullanılır. Kesimin yapıldığı yerde eğer ki akarsu varsa o zaman elde edilen tomruklar suyun gücü kullanılarak istenilen yere kadar ulaştırılabilirler. Bir kereste hazırlama aşamasına geçilirken ilk iş olarak kesilecek ağaçların belirlenmesidir. Ağacın alt bölümünden ne tarafa doğru yıkılması isteniyorsa oradan bir çeltik açılır. Bu çeltiğin derinliği ise 30–40 cm şeklinde olacaktır. Bu sayede ağacın nereye doğru düşeceği de belirlenmiş olacaktır. Az öncede belirtmiş olduğumuz gibi ağacın kesim işleri balta, testere ya da makine ile yapılır. Bu ağaçlar güçlü ve çok ise genelde uzun ve çift dişli testereler tarafından kesilir.

Ağaçların yıkılmasın ardından üzerindeki dalların temizlenmesi aşamasına geçilir. Dalların tamamı temizlendikten sonra gövdesi ölçülerek kütüklere ayrılır. Suyun olmadığı bölgelerde hava soğuk ise bu durumda su dökülerek buz oluşturulması sağlanır ve bu sayede kütükler yukarıdan aşağıya doğru seri bir şekilde kaydırılır. Bu işlemlerin tamamı kışın yapılır çünkü kütüklerin kış boyunca aşağıya doğru indirilmesi buz ve kar sayesinde çok daha pratik ve ekonomik olacaktır.

İlginizi çekebilir : Kereste Nedir, Kereste Çeşitleri

Su üzerinde gönderilen kütükler ise işçiler tarafından takip edilir ve olası bir kaçma durumu da ortadan kaldırılmış olacaktır. İşçiler bu takip işini yaparken kütüklerden meydana gelen sallar ile yaparlar.

blank
Kereste Nasıl Hazırlanır?

Kereste Fabrikaları

Kereste fabrikalarına genel olarak baktığımız zaman büyük bölümünün göl kenarında yada akarsu kenarlarında kurulu olduğu görülür. Suyun getirdiği kütükler fabrikaya makineler yardımıyla çekilirler. Günümüz teknolojisiyle üretilmiş olan makinelere baktığımız zaman onlarda da ciddi bir gelişim olduğu görülüyor. Eskiden testere ile kütük şeklinde kesim yapılırken bugün büyük dev makinelerle birlikte şerit halinde kesilmekte ve bu işlemlerde olabildiğince hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Kereste fabrikalarının üretmiş olduğu kerestelerin genel olarak pürüzsüz bir şekilde yapılmış olduğu görülür. Bunun nedeni ise kesilen ağaçların büyük planya denilen tezgahların üzerinde rendelenmesinden kaynaklanmaktadır. Ağaçlar bu makinede rendelenilerek istenilen şekle sokulur. Hazırlanan keresteler ilk aşamada yaş ve taze oldukları içinde satışa çıkarılmadan önce kurutmaya bırakılırlar. Kurutma işlemi ise yine bu makinelerden çıkan hava ile ya da özel fırınlarla yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button