Bir ahşabı düşündüğünüz zaman onu çürüten şeyin içindeki özü olduğudur. Ahşap üreticileri bu özün dışarıya çıkarılması için ahşabı fırınlama işlemine tabi tutarlar. Fırınlanmış kereste kurtlanma ya da benzer bir durumla kesinlikle karşılaşmaz. Bunun için ahşabın neden uzun ömürlü olduğunun yanıtının bu olduğunu söyleyebiliriz. Ahşap yaşayan bir bitki olduğundan dolayı ahşaba zarar veren haşereler olacaktır. Haşereler fırınlanmamış bir ağaca henüz ormandayken ulaşırlar. Dolayısıyla tomruklar kesilirlerken içine yerleşmiş olan bu haşereler içeride gizlenirler. Ancak bu her kerestenin içerisinde olacak anlamına da gelmeyecektir. Belirttiğimiz gibi bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu da kerestenin fırınlanması işlemidir.
Haşereler fırınlanma işlemi sırasında öleceklerdir. Ancak fırınlanmadan yapılarda kullanıldığı zamanda zamanla kerestenin içerisinde üremeye devam edecek ve yavaş yavaş yapıdaki diğer kerestelere doğru geçmeye başlayacaktır. Haşereler ahşapta durduğu sürece 15-20 yıl içerisinde ahşabın kullanılmaz bir hale gelmesine neden olabilir.
Bugün Türkiye’de kullanılan kerestelere baktığımız zaman büyük bir bölümünün yurtdışında fırınlandıktan sonra CE normlarına ulaştırılarak ülkemize giriş yapmıştır. Dolayısıyla bizim yapılarımızda bu şekilde bir durum söz konusu değildir.
Son zamanlarda insanlar kendilerine ahşaptan evler oluşturarak doğanın keyfini sürmeye çalışıyorlar. Daha estetik görünmesi içinde ahşabı kullanıyorlar. Hatta betonarme evlerde dekorasyona renk katılması için ahşabın tercih edilmiş olduğu da biliniyor. Ahşap bir görünümün kazandırmış olduğu başarı oldukça yüksektir. Ahşap betonarme yapılarla kıyaslandığı zaman fiziksel ve doğal avantaları nedeniyle daha fazla artı sağlayacaktır. Günümüzde insanların büyük bölümünün büyükşehirlerde ve stres altında yaşamış olduklarını düşünürseniz ister istemez ahşap evlere olan ilgi de daha fazla artırılmış oluyor.
Ahşabın doğal olması aynı zamanda kimyasal içermemesine de neden olacaktır. Nefes alan bir yapıya sahip olduğundan dolayı doğal bir hava sirkülasyonu sağlayacak ve yüksek oksijen dolanımı sağlayacaktır. Ahşabın elektrik akımlarına karşı da dirençli olduğunu biliyoruz dolayısıyla betonarme gibi yapılarda oluşan elektromanyetik alanlar ahşapta bulunmaz. Bu da sizin hem daha az gergin ve stresli olmanızı sağlayacaktır. Ahşabın insan sağlığına hiçbir zararı ya da yan etkisi yoktur.